Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Aktuális híreink, eseményeink

Farsang

Farsang

A magyar nép farsangi szokásai, hagyományai komoly alapokon nyugszanak, amelyek az évek során erőteljes változásokon mentek keresztül. Fontos nevelő feladatunk, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét hazánk hagyományainak értékeire, kultúrájának gazdagságára, kialakítani bennük a tudatos hagyományápolásra való hajlamot.

Óvodánk sajátos hagyománya, hogy a farsangi karnevál napját megelőzően farsangi napokat tartunk. A napokat a csoportok egyéni elképzeléseik, ötleteik alapján valamilyen farsanghoz kapcsolódó „címmel" ruházzák fel és a napi tevékenységek, ennek jegyében zajlanak. A farsang napját követően a hagyomány szerinti „Kiszebáb" égetésével, versekkel, rigmusokkal elkergetjük a telet.

A hagyományok értékeinek, tartalmainak gyermekek felé való közvetítése nagyon eltérő az óvodai nevelést tekintve. Teljesen más lehetőségei és jelentőségei vannak a hagyományápolásnak egy olyan környezetben és közösségben, ahol a hagyományoknak gyökerei és jelen korunkra átörökített értékei vannak, mint egy nagyvárosi környezetben, ahol a gyermekeket a modernizációs ingerek bombázzák és a családi háttérből sem kap semmiféle hagyományt ápoló tartalmat. Ezeket a lehetőségeket nekünk, pedagógusoknak figyelembe kell vennünk és ennek megfelelően kell a hagyományápolás megfelelő közvetítését megvalósítani. Az autentikus és a modern elemek keveredésével olyan - óvodás gyermek által is megérthető és elfogadható - értékeket teremthetünk, amelyek közvetítik a múlt értékeit, de a ma gyermekének is örömteli élményeket nyújtanak.

A farsangi hagyományok lényeges autentikus elemei: az alakoskodás (egy álarc segítségével valamit vagy valakit megjeleníteni), a vidámság, evés-ivás, a dramatikus és ügyességi játékok, színjáték, zene, tánc, népi műveltségtartalmak és a külsőségeket megteremtő alkotótevékenységek egy modern köntösbe bújtatva, élmény gazdag és értékteremtő lehet az óvodás gyermek számára.

Csoportunkban a farsangi napok „mintás nappal" kezdődtek. A gyermekek pöttyös, kockás és csíkos ruhában, kellékekkel jöttek óvodába. Mintás szemüvegeket festettünk, párkereső és érzelem játékokat játszottunk, amelyben tudatosítottuk az érzelmeink és a környezeti változások közötti összefüggéseket - hogy a téllel a szomorúságot is elkergetjük.

A második napunk a „Kalapos nap" volt, amelyen a gyermekek különböző karaktereket jelenítettek meg egyetlen kalappal(pl. Bohóc, kalóz, cowboy). A kalapokkal dramatikus és ügyességi játékokat játszottunk. Farsangi dalokra, versikékre körben jártunk, kalapokat cserélve; amikor véget ért, mindenki a fejére téve a kalapot, a karakternek megfelelően pózolt. A célba dobó és a vándorló kalap játékok nagy sikert arattak. Aki igényelte a nap során, az a kalapnak megfelelő arcfestést kapott.

Vissza

Kapcsolat

Hajdúszováti Óvoda és Mini Bölcsőde
4212 Hajdúszovát, Hősök tere 8.

Intézményvezető: Nagy Istvánné

Telefon:
+36 52 559 213

E-mail:
hszovatovi@gmail.com

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 
6.00 - 18.00

Intézményi védőnő: Kecskeméti Gyöngyi
                                     Posta-Ganyu Judit

Intézményi orvos: Dr. Rusznyák Szabolcs

Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ:
4200 Hajdúszoboszló, Kossuth u. 15.
 

"Hátizsákban az erdő"

Az Országos Erdészeti Egyesület pályázatára március 14-e éjfélig 1204 regisztráció érkezett Magyarország számos régiójából.
30 intézményt díjaztak, köztük óvodánk Margaréta csoportja is sikeresen pályázott.
A "Hátizsákban az erdő" módszertani gyűjteménnyel és pályázattal szerettek volna rámutatni a legfiatalabb generáció számára is a természet csodáira, az élmény útján történő ismeretátadás fontosságára. A pályázat útján elnyert eszközök és leírások segítségével élményteli foglalkozásokat tudunk tartani. A hátizsákban található terepi eszközök mind a tapasztalati úton történő tanulást szolgálják és számos új játék, feladat, foglalkozás épülhet rájuk.
Séllei Bernadett
óvodapedagógus

2024.04.22.

Bogyó és Babóca 6. - Csengettyűk országos rajzverseny

Örömünkre szolgál, hogy a Bogyó és Babóca 6. - Csengettyűk országos rajzverseny (március) első 20 helyezettje között tudhatjuk óvodánk két (Ibolya és Napraforgó) csoportját.
A rajzversenyre több, mint 1200 csodálatos rajz érkezett, minden gyermeknek és óvópedagógusnak köszönik a sok-sok figyelmet és kreativitást.
Séllei Bernadett
óvodapedagógus

2024.04.15.

HAPPY-hét

A víz világnapja minden évben március 22-én van. A HAPPY-hét a víz világnapja hetében ( 2024. március 18-22.) zajlott óvodánkban. A gyermekek játékos formában megtanulhatták a víz körforgását, a víz fontosságát.
A HAPPY-hét az ország legnépszerűbb vízfogyasztást népszerűsítő programja. Folyamatos hidratálásra van szükségünk a nap folyamán, a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez, a cukros italok túlzott fogyasztása viszont már gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Erre hívja fel a figyelmet ez az egészségvédő program.
Séllei Bernadett
óvodapedagógus

2024.03.25.

Farsangi mulatságok 

Farsanghoz közeledve minden csoport izgatottan készülődött. A szülők igyekeztek gyermekeik kívánságát teljesíteni a jelmezeket illetően, de mi is szívesen segítettünk, ha valaki igényelte. Különböző módokon ünnepeltek, akadt olyan ahol a szülőkkel együtt, és volt ahol kizárólag a gyerekekkel. Mindenhova ellátogatott a főigazgató asszony, és helyettese is akik szívesen táncoltak, játszottak a gyerekekkel. Ilyenkor rendhagyó napunk van, játszunk, táncolunk, jókat eszünk, több csoportban tombola sorsolás is volt. A fánk elmaradhatatlan része a farsangnak, természetesen mindenkinél készült ebből a finomságból, amit a dajka nénik és a szülők készítettek el nekünk. Maradandó élményekkel gazdagodhattak a gyerekek ebben az évben is.
 
Varga-Benes Regina 
óvodapedagógus


2024.03.01

FeLLÉPETT A BÚZAVIRÁG CSOPORT

Hajdúszovát Község Önkormányzata átadó ünnepséget tartott a felújított járdának és belterületi utaknak a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében január 23-án, kedden. Köszöntőt mondott Váradi Jenő polgármester, beszédet mondott Pajna Zoltán, majd Bodó Sándor nyitotta meg az ünnepséget, melyet a Hajdúszováti Óvoda és Mini Bölcsőde, Búzavirág csoportjának műsora zárt. Az esemény szalagátvágással zárult.
 
Varga-Benes Regina
óvodapedagógus

 
2024.01.24.
 Karácsony az óvodában

Az ünnepi készülődés részeként a település ünnepségein léptek fel advent vasárnaponként óvodai csoportjaink.
Intézményünk hagyományaihoz híven közös karácsonyi ünnepséget tartottunk a központi épület egyik termében. A csoportok megvendégelték egymást a saját készítésű mézeskalácsaikkal, gyümölcslével. Minden csoport elmondta a karácsonyra tanult verseket, majd közös énekléssel öleltük körbe óvodánk karácsonyfáját, majd izgatottan vették birtokukba a gyerekek a kapott ajándékokat. Fenntartónknak köszönhetően minden évben új játékokkal, fejlesztő eszközökkel lephetjük meg karácsonykor a gyerekeket.

Karácsony a bölcsődében

A bölcsődében is együtt ünnepeltek a gyerekek. Közösen elfogyasztották az általuk készített mézeskalácsokat. Közös énekléssel várták a Jézuskát, majd jött a meglepetés. A fa alatt ajándékok várták a gyerekeket. Boldogan fedezték fel, és próbálták ki az új játékokat. A játékokat az óvodához hasonlóan a gyerekek gondozói válogatják össze a gyerekek igényei alapján.

 
Varga-Benes Regina
óvodapedagógus
 
2024.01.08